Ar vērienīgu pasākumu noslēgusies Eiropas Jaunatnes nedēļa Latvijā

70 dalībnieki no Latvijas ar vilcienu devās no Rīgas uz Valgu, lai kopā ar Igaunijas jauniešiem atzīmētu Eiropas Jaunatnes nedēļu

Ar vērienīgu pasākumu noslēgusies Eiropas Jaunatnes nedēļa Latvijā

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra (JSPA) Eiropas Jaunatnes nedēļas ietvaros no 19. līdz 20. aprīlim organizēja starptautisku pasākumu jauniešiem “Hop on the train of Europe”. Pasākumā pulcējās vairāk nekā 70 dalībnieki no Latvijas, kas ar vilcienu devās no Rīgas uz Valgu, lai kopā ar Igaunijas jauniešiem atzīmētu Eiropas Jaunatnes nedēļu. Divu dienu garumā dalībnieki diskutēja par līdzdalību un demokrātiju, uzzināja, kādas iespējas viņiem piedāvā Eiropas Savienība, kā arī apzinājās savas balss nozīmību gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

“Šogad Eiropas Jaunatnes nedēļas galvenais mērķis bija vairot jauniešu līdzdalību, kas pasākumā izdevās pat vairākos līmeņos. Jaunieši teorētiski izzināja līdzdalības veidus un izspēlēja situācijas, gan praktiski paši organizēja aktivitātes un darbnīcas vienaudžiem, ar mērķi iesaistīt ES programmās un vairot interesi par Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Bija prieks redzēt jauniešu gandarījumu pēc paveiktā, kā arī dzirksti acīs iesaistīties projektos. Es gribētu šo braucienu ar vilcienu un aktivitātes robežpilsētās salīdzināt ar programmas “Erasmus+” jauniešu apmaiņas mikro modeli, kur jaunieši paši plāno programmu un to realizē kopā ar citas valsts jauniešiem,” uzsver JSPA un Eiropas informācijas tīkla jauniešiem “Eurodesk” projektu un šī pasākuma koordinatore Arita Zvejniece.

Pirmajā pasākuma dienā jaunieši vilcienā Rīga-Valga iepazinās, sadarbojās un iesaistījās izzinošās aktivitātēs, aktualizēja Eiropas Parlamenta vēlēšanas, veidojot partijas, kā arī izzināja Eiropas daudzveidību un bagātīgo kultūru, piedaloties viktorīnā. Pasākuma ietvaros jauniešiem bija iespēja sadarboties ar ekspertiem, mācību vadītājiem un citiem aktīviem jauniešiem, veicinot sadraudzību un kopīgu mērķu sasniegšanu. Normunds Buntovskis no Olaines pēc pirmās dienas dalījās savās pārdomās, ka “pasākums jau līdz šim ir izdevies un ļoti iedvesmojošs. Visvairāk uzrunāja aktivitātes, kas ļāva saliedēties un iepazīties ar citiem jauniešiem.”

Savukārt otrajā dienā pasākumam pievienojās Igaunijas jauniešu grupa, kura ar vilcienu Valgā ieradās no Tartu. Robežpilsētās Valkā un Valgā dažādās norises vietās visu dienu notika diskusijas un darbnīcas par pilsonisko līdzdalību, ES programmām “Erasmus+” un “Eiropas Solidaritātes korpuss”, kā arī citiem tematiem. Piemēram, jaunieši debatēja par solidaritātes nozīmi un veicināšanu vietējās kopienās un piedalījās darbnīcās par dažādiem ar Eiropu saistītiem tematiem, to skaitā arī gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Jāuzsver, ka lielākoties darbnīcu vadītāji bija jauniešu grupas, kuras ar mācību vadītāju atbalstu pašas plānoja, organizēja un īstenoja šīs aktivitātes.

Pēc pasākuma bija redzams, ka jaunieši ir gatavi virzīt pozitīvas pārmaiņas savās organizācijās, kopienās un ārpus tām. Pasākuma organizators un dalībnieks, “EuroPeers” tīkla jaunietis Ingars Jēkabsons no Mālpils atzina: “Mājup devos ar jaunu iedvesmu, nostiprinātu Eiropas identitātes sajūtu, apbruņojies ar jaunatklātām atziņām un apņemšanos rīkoties kopā!”. Kopumā “Hop on the train of Europe” organizēšanā iesaistījās Latvijas un Igaunijas valstu jaunatnes aģentūras, Valkas un Valgas iestādes, kā arī jaunieši-vadītāji, kuri aprīļa sākumā piedalījās JSPA organizētās mācībās, gatavojot pasākuma aktivitātes.

Lai gan oficiāli Eiropas Jaunatnes nedēļa noslēdzās 19. aprīlī, pasākumi tās ietvaros notiek visu aprīli. Interaktīvajā kartē redzams, ka Latvijā vēl iespējams piedalīties sešos pasākumos – Rīgā, Jūrmalā, Siguldā un Liepājā. Kopumā interaktīvajā kartē bija reģistrēti vairāk nekā 55 pasākumi visā Latvijā.


Par Eiropas Jaunatnes nedēļu

Eiropas Jaunatnes nedēļa ir Eiropas Komisijas pasākums, kas tiek rīkots reizi divos gados un šogad tas Latvijā un citviet Eiropā tika atzīmēts no 12. līdz 19. aprīlim. 2024. gada Jaunatnes nedēļa veltīta aktīvai pilsoniskajai līdzdalībai ar vadmotīvu “Jauniešu redzējums”. Visi organizētie pasākumi ir redzami interaktīvajā kartē Eiropas Jaunatnes portālā.

Par JSPA

JSPA darbojas kopš 1999. gada. Tā ir izglītības un zinātnes ministres pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir veicināt jauniešu aktivitāti un mobilitāti, līdzdalību jaunatnes brīvprātīgajā darbā, neformālās izglītības un jaunatnes informācijas programmās un projektos, kā arī veicināt jauniešu neformālo izglītību saistībā ar mūžizglītību. JSPA administrē dažādas starptautiskas un valsts līmeņa programmas: “Erasmus+”; “Eiropas Solidaritātes korpuss”, Eiropas Komisijas informācijas tīklu jauniešiem “Eurodesk”, Eiropas skolu sadarbības tīklu “eTwinning”, Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmu, kā arī projektus “Digitālā darba ar jaunatni sistēmas attīstība pašvaldībās” un “PROTI un DARI 2.0”.

Informāciju sagatavoja: Egija Ļuļēna, JSPA Komunikācijas nodaļas vecākā komunikācijas speciāliste, e-pasts: egija.lulena@jaunatne.gov.lv.